Placki z cukinii

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 600 g cukinii

  • 60 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar

  • 10 g mąki łubinowej bioQlinar

  • 60 g cebuli

  • 4 jajka

  • 1 cytryna

  • Olej rzepakowy

  • mały pęczek świeżej bazylii

  • sól

  • pieprz

Krok 1:

Cebulę bardzo drobno posiekaj. Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2:

Startą cukinię rozłóż na tacy lub dużym talerzu i posyp odrobiną soli. Wymieszaj i rozłóż ponownie na kwadrans. Po tym czasie przepłucz pod wodą i dobrze odciśnij.

Krok 3:

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy.
Bazylię drobno posiekaj.

Krok 4:

Jaja wybij do miski. Dodaj obie mąki i dobrze wymieszaj.
Następnie wymieszaj z cukinią, cebulą, cytryną, bazylią. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5:

Gotową masę nakładaj małymi partiami na rozgrzany olej.

Rada Szefa:

Bazylię najłatwiej kroi się składając liście jeden na drugi i zwijając „w cygaro”, a następnie krojąc je w drobniutkie w paseczki.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.