Pasztet z sandacza

SKŁADNIKI:

  • 15 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 700 g sandacza bez skóry

  • 350 g ziemniaków

  • 300 ml śmietany

  • 100 g żółtego sera

  • 50 g kaparów

  • 4 jaja

  • 3 łyżki posiekanego koperku

  • 60 g masła

  • – sól

  • – pieprz

Krok 1:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować i przetrzeć przez sito.

Krok 2:

Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z zimnymi ziemniakami, śmietaną, roztrzepanymi lekko jajami i kaparami. Przyprawić solą i pieprzem.

Krok 3:

Filety rybne pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ziemniaczaną masą.

Krok 4:

Formę pasztetową wysmarować masłem. Wyłożyć masę rybno-ziemniaczaną. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 1,5 godz.