Kotlety z buraka

Składniki (10 porcji):

  • 650 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 500 g małych upieczonych buraków

  • 100 g cebuli

  • 10 g świeżego czosnku

  • 70 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar

  • 60 g mąki łubinowej bioQlinar

  • 70 g oleju rzepakowego

  • 45 g sosu sojowego

  • 2 g imbiru w proszku bioQlinar

  • 5 g curry

  • 5 g kminu rzymskiego

  • szczypta chilli

  • sól i pieprz do smaku

Krok 1:

Ugotowaną kaszę jaglaną (kasza musi być bardzo dobrze ugotowana – nawet lekko rozgotowana) ostudź.

Krok 2:

Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno.

Krok 3:

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Mieszaj aż masa będzie bardzo plastyczna i jednolita. Jeśli okaże się zbyt sucha dodaj odrobinę(!) wody.

Krok 4:

Uformuj kotlety i rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.

Rada Szefa:

Kotlety świetnie nadają się do burgerów. Formując je, wielkość dopasuj do bułek. Pamiętaj, że kotlet musi mieć średnicę odrobinę mniejszą od bułki.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.