Składniki (10 porcji):
650 g ugotowanej kaszy jaglanej
500 g małych upieczonych buraków
100 g cebuli
10 g świeżego czosnku
70 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar
60 g mąki łubinowej bioQlinar
70 g oleju rzepakowego
45 g sosu sojowego
2 g imbiru w proszku bioQlinar
5 g curry
5 g kminu rzymskiego
szczypta chilli
sól i pieprz do smaku
Krok 1:
Ugotowaną kaszę jaglaną (kasza musi być bardzo dobrze ugotowana – nawet lekko rozgotowana) ostudź.
Krok 2:
Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno.
Krok 3:
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Mieszaj aż masa będzie bardzo plastyczna i jednolita. Jeśli okaże się zbyt sucha dodaj odrobinę(!) wody.
Krok 4:
Uformuj kotlety i rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Odwróć na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.
Rada Szefa:
Kotlety świetnie nadają się do burgerów. Formując je, wielkość dopasuj do bułek. Pamiętaj, że kotlet musi mieć średnicę odrobinę mniejszą od bułki.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.