SKŁADNIKI:
15 g błonnika jabłkowego bioQlinar
700 g sandacza bez skóry
350 g ziemniaków
300 ml śmietany
100 g żółtego sera
50 g kaparów
4 jaja
3 łyżki posiekanego koperku
60 g masła
– sól
– pieprz
Krok 1:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować i przetrzeć przez sito.
Krok 2:
Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z zimnymi ziemniakami, śmietaną, roztrzepanymi lekko jajami i kaparami. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3:
Filety rybne pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ziemniaczaną masą.
Krok 4:
Formę pasztetową wysmarować masłem. Wyłożyć masę rybno-ziemniaczaną. Przykryć folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 1,5 godz.