SKŁADNIKI (4 porcje):
600 g cukinii
60 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar
10 g mąki łubinowej bioQlinar
60 g cebuli
4 jajka
1 cytryna
Olej rzepakowy
mały pęczek świeżej bazylii
sól
pieprz
Krok 1:
Cebulę bardzo drobno posiekaj. Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2:
Startą cukinię rozłóż na tacy lub dużym talerzu i posyp odrobiną soli. Wymieszaj i rozłóż ponownie na kwadrans. Po tym czasie przepłucz pod wodą i dobrze odciśnij.
Krok 3:
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok z połowy.
Bazylię drobno posiekaj.
Krok 4:
Jaja wybij do miski. Dodaj obie mąki i dobrze wymieszaj.
Następnie wymieszaj z cukinią, cebulą, cytryną, bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5:
Gotową masę nakładaj małymi partiami na rozgrzany olej.
Rada Szefa:
Bazylię najłatwiej kroi się składając liście jeden na drugi i zwijając „w cygaro”, a następnie krojąc je w drobniutkie w paseczki.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.