Miodownik

Składniki (8-10 porcji):

  • 100 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar

  • 150 g mąki pszennej

  • 15 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 200 g masła

  • 40 g drobnego cukru białego

  • 150 g miodu

  • 3 duże jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

  • 10 g imbiru w proszku bioQlinar

  • 2 małe jabłka

  • Na wierzch ciasta:
    1-2 małe jabłka
    30 g miodu

Krok 1:

Na 30 minut przed przygotowaniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki.
Jabłka umyj, dwa z nich obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój drobno. Trzecie jabłko pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne.

Krok 2:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem na jasną, kremową masę. Dodaj płynny miód. Ucieraj dalej.
Cały czas ucierając dodawaj jajka jedno po drugim.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz błonnikiem. Dodaj cynamon.

Krok 3:

Mieszankę suchych składników dodaj do masy maślanej i wymieszaj szpatułką.
Dodaj pokrojone drobno jabłka.
Spód tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i wyrównaj, a na górze poukładaj cząstki jabłek.

Krok 4:

Ciasto piecz w temperaturze 160°C przez 45-55 minut (w zależności od Twojego piekarnika). Sprawdź upieczenie patyczkiem. Po wyjęciu ciasta posmaruj je miodem wymieszanym z odrobiną wody.

Rada Szefa:

Gdy finalnie łączysz składniki w ucieranym cieście rób to delikatnie i przy pomocy łopatki, a nie mikserem. Ciasto będzie bardziej puszyste.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.