Składniki (8-10 porcji):
100 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar
150 g mąki pszennej
15 g błonnika jabłkowego bioQlinar
200 g masła
40 g drobnego cukru białego
150 g miodu
3 duże jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
10 g imbiru w proszku bioQlinar
2 małe jabłka
Na wierzch ciasta:
1-2 małe jabłka
30 g miodu
Krok 1:
Na 30 minut przed przygotowaniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki.
Jabłka umyj, dwa z nich obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój drobno. Trzecie jabłko pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne.
Krok 2:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem na jasną, kremową masę. Dodaj płynny miód. Ucieraj dalej.
Cały czas ucierając dodawaj jajka jedno po drugim.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz błonnikiem. Dodaj cynamon.
Krok 3:
Mieszankę suchych składników dodaj do masy maślanej i wymieszaj szpatułką.
Dodaj pokrojone drobno jabłka.
Spód tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę i wyrównaj, a na górze poukładaj cząstki jabłek.
Krok 4:
Ciasto piecz w temperaturze 160°C przez 45-55 minut (w zależności od Twojego piekarnika). Sprawdź upieczenie patyczkiem. Po wyjęciu ciasta posmaruj je miodem wymieszanym z odrobiną wody.
Rada Szefa:
Gdy finalnie łączysz składniki w ucieranym cieście rób to delikatnie i przy pomocy łopatki, a nie mikserem. Ciasto będzie bardziej puszyste.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.