Muffiny gryczane ze śliwkami

SKŁADNIKI (12 porcji):

  • 200 g mąki gryczanej bioQlinar

  • 10 g błonnika kakaowego

  • 70 g orzechów włoskich

  • 400 g śliwek świeżych lub 300 g mrożonych

  • 160 g oleju rzepakowego

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 110 g szklanki mleka roślinnego migdałowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

Krok 1:

Orzechy zmiel lub drobno posiekaj.

Krok 2:

Śliwki (jeśli używasz świeżych) umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonych wysyp na sito lub durszlak i pozwól żeby swobodnie się rozmroziły.

Krok 3:

Mąkę gryczaną wymieszaj z błonnikiem, orzechami, proszkiem do pieczenia.

Krok 4:

W misce umieść jajko z cukrem i przy pomocy miksera ucieraj kilka minut. Zacznij stopniowo dodawać olej i nadal ucieraj.
Dodaj mleko i zamieszaj. Do mokrych składników dodaj suche.

Krok 5:

Przełóż do muffinowych papilotów i piecz w temperaturze 180°C około 35minut.

Rada Szefa:

Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi to możesz część orzechów zastąpić mąką lnianą pełnotłustą brązową bioQlinar.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.