Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI (ok. 10 porcji):

  • 100 g mąki gryczanej bioQlinar

  • 100 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar

  • 2 g imbiru w proszku bioQlinar

  • 150 g cukru trzcinowego

  • 150 ml oleju roślinnego

  • 2 jajka

  • 200 g drobno startej marchewki

  • 50 g wiórków kokosowych

  • 3 g cynamonu

  • 1 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Krok 1:

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Krok 2:

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce (wiórki).
Jajka ubij z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Masa musi być gładka, jasna i puszysta.
Nadal ubijając na wysokich obrotach, dolewaj cienkim strumieniem olej.

Krok 3:

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem.
Do masy jajecznej dodaj startą marchewkę, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dodaj suche składniki nadal delikatnie mieszając łopatką.

Krok 4:

Formę keksową (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż masę do formy i piecz w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.

Rada Szefa:

Gdy ciasto lekko ostygnie, możesz je polukrować lub przygotować krem na wierzch z serka typu philadelphia i masła, a całość posypać odrobiną lekko podprażonych wiórków kokosowych.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.