Mus śliwkowy

SKŁADNIKI:

  • 10 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 300 g śliwek suszonych

  • 2 saszetki dobrej herbaty ekspresowej

  • 50 g ciemnego cukru

  • skórka z 1 pomarańczy

  • skórka z 1 cytryny

  • 200 ml śmietany 36%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 1 łyżka cynamonu

Krok 1:

Wlać 300 ml wody do garnka i zagotować.

Krok 2:

Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Podczas gotowania dodać do śliwek brązowy cukier.

Krok 3:

Po kwadransie wyjąć śliwki i umieścić w pozostałym syropie saszetki z herbatą. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. Pozostawić do wystygnięcia.

Krok 4:

Po wystygnięciu wyjąć saszetki z herbatą, ponownie włożyć śliwki do syropu i zmiksować.

Krok 5:

Śmietanę ubić z błonnikiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Krok 6:

Połączyć z masą śliwkową. Schłodzić przed podaniem.