SKŁADNIKI (12 porcji):
200 g mąki gryczanej bioQlinar
10 g błonnika kakaowego
70 g orzechów włoskich
400 g śliwek świeżych lub 300 g mrożonych
160 g oleju rzepakowego
100 g cukru trzcinowego
110 g szklanki mleka roślinnego migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Krok 1:
Orzechy zmiel lub drobno posiekaj.
Krok 2:
Śliwki (jeśli używasz świeżych) umyj, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonych wysyp na sito lub durszlak i pozwól żeby swobodnie się rozmroziły.
Krok 3:
Mąkę gryczaną wymieszaj z błonnikiem, orzechami, proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
W misce umieść jajko z cukrem i przy pomocy miksera ucieraj kilka minut. Zacznij stopniowo dodawać olej i nadal ucieraj.
Dodaj mleko i zamieszaj. Do mokrych składników dodaj suche.
Krok 5:
Przełóż do muffinowych papilotów i piecz w temperaturze 180°C około 35minut.
Rada Szefa:
Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi to możesz część orzechów zastąpić mąką lnianą pełnotłustą brązową bioQlinar.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.