SKŁADNIKI (ok. 10 porcji):
100 g mąki gryczanej bioQlinar
100 g mąki lnianej pełnotłustej złotej bioQlinar
2 g imbiru w proszku bioQlinar
150 g cukru trzcinowego
150 ml oleju roślinnego
2 jajka
200 g drobno startej marchewki
50 g wiórków kokosowych
3 g cynamonu
1 g proszku do pieczenia
2 g sody oczyszczonej
szczypta soli
Krok 1:
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
Krok 2:
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce (wiórki).
Jajka ubij z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Masa musi być gładka, jasna i puszysta.
Nadal ubijając na wysokich obrotach, dolewaj cienkim strumieniem olej.
Krok 3:
Wszystkie suche składniki wymieszaj razem.
Do masy jajecznej dodaj startą marchewkę, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dodaj suche składniki nadal delikatnie mieszając łopatką.
Krok 4:
Formę keksową (ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż masę do formy i piecz w temperaturze 180°C przez 45-50 minut.
Rada Szefa:
Gdy ciasto lekko ostygnie, możesz je polukrować lub przygotować krem na wierzch z serka typu philadelphia i masła, a całość posypać odrobiną lekko podprażonych wiórków kokosowych.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.