Biszkopt z błonnikiem

SKŁADNIKI:

  • 15 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka octu

  • 4 białka

  • 4 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki masła

Krok 1:

Ubić białka na gęstą pianę z cukrem.

Krok 2:

Ubić żółtka trzepaczką z proszkiem do pieczenia i octem. Połączyć z białkami.

Krok 3:

Zmieszać mąkę z błonnikiem. Delikatnie połączyć łopatką z pianą.

Krok 4:

Wysmarować tortownicę masłem. Napełnić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 min.

(Uwaga! Podczas pieczenia sprawdzać patyczkiem stopień wypieczenia ciasta).

Tak otrzymany biszkopt świetnie nadaje się do przygotowania tortu.