Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna kJ/kcal: 830/198
Tłuszcz g: 0,6
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 0,2
Węglowodany przyswajalne g: 3,1
– w tym cukry g: 0,2
Białko g: 4,5
Błonnik pokarmowy g: 81,0
Sól g: 0,025
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna kJ/kcal: 830/198
Tłuszcz g: 0,6
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 0,2
Węglowodany przyswajalne g: 3,1
– w tym cukry g: 0,2
Białko g: 4,5
Błonnik pokarmowy g: 81,0
Sól g: 0,025
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna kJ/kcal: 1050/250
Tłuszcz g: 6,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 0,5
Węglowodany przyswajalne g: 11,0
– w tym cukry g: 7,5
Białko g: 8,1
Błonnik pokarmowy g: 60,0
Sól g: 0,017
Poszukujesz alternatywy dla klasycznych produktów dodawanych do wypieków? Sprawdź, jakie zalety ma mąka łubinowa BIO, która świetnie sprawdzi się przede wszystkim w słodkich przysmakach. Idealnie nadaje się do wykorzystania jako zamiennik produktów pszennych. Cechuje ją przede wszystkim niska zawartość węglowodanów. Ma ona również w sobie między innymi błonnik pokarmowy i białko, przez co doskonale nadaje się dla osób, które pragną zdrowo się odżywiać.
Ten produkt coraz częściej staje się jedną z podstaw żywienia osób, które przeszły na dietę wegetariańską lub ketogeniczną. Proponowana przez nas mąka łubinowa powstaje w wyniku rozdrobnienia nasion łubinu. Jej smak jest lekko słonawy. Ma ona także lekko żółty kolor, można więc się spodziewać, że podobne zabarwienie uzyskają wypieki, do których będzie dodana. Skutecznie zastąpi ona również soję oraz inne strączki, jej zastosowanie jest więc bardzo uniwersalne.
Mąka łubinowa BIO charakteryzuje się wysoką zawartością białka oraz błonnika, co sprawia, że stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Przede wszystkim stosuje się ją w wypiekach. Można ją dodać do ciast, chleba czy bułek, zastępując część mąki pszennej lub żytniej. Dzięki temu uzyskuje się bardziej sycące i zdrowsze wypieki, które mogą być spożywane także przez osoby na diecie bezglutenowej. Sprawdź też ofertę mąki z gorczycy.
Innym zastosowaniem mąki łubinowej BIO jest przygotowywanie placków, naleśników czy kotletów wegetariańskich. W połączeniu z innymi składnikami, takimi jak warzywa, kasze czy nasiona, mąka ta nadaje potrawom odpowiednią konsystencję oraz wartości odżywcze. Ponadto można ją wykorzystać jako zagęstnik do zup oraz sosów, dzięki czemu zyskują one aksamitną konsystencję i delikatny smak.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna kJ/kcal: 1209/288
Tłuszcz g: 7,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 1,9
Węglowodany przyswajalne g: 13
– w tym cukry g: 3,5
Białko g: 34,0
Błonnik pokarmowy g: 20,0
Sól g: 0,08
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna kJ/kcal: 2269/549
Tłuszcz g: 46,0
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone g: 5,3
Węglowodany przyswajalne g: 0,9
– w tym cukry g: 0,5
Białko g: 18,6
Błonnik pokarmowy g: 25,0
Sól g: 0,14