SKŁADNIKI:
10 g błonnika jabłkowego bioQlinar
300 g śliwek suszonych
2 saszetki dobrej herbaty ekspresowej
50 g ciemnego cukru
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
200 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
Krok 1:
Wlać 300 ml wody do garnka i zagotować.
Krok 2:
Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Podczas gotowania dodać do śliwek brązowy cukier.
Krok 3:
Po kwadransie wyjąć śliwki i umieścić w pozostałym syropie saszetki z herbatą. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. Pozostawić do wystygnięcia.
Krok 4:
Po wystygnięciu wyjąć saszetki z herbatą, ponownie włożyć śliwki do syropu i zmiksować.
Krok 5:
Śmietanę ubić z błonnikiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Krok 6:
Połączyć z masą śliwkową. Schłodzić przed podaniem.