7 marca, 2023

Rosnąca popularność mąki łubinowej

Wraz z powszechnym dostępem do Internetu, zyskaliśmy znacznie więcej możliwości pozyskiwania nowych informacji, związanych z odżywianiem oraz różnego typu dietami. Dzięki temu, każdego dnia możemy poznawać zupełnie nowe produkty, które wprowadzone do codziennej diety, mogą mieć na nią pozytywny wpływ. Jednym z takich produktów jest mąka łubinowa. Produkt ten stale zyskuje na popularności, w związku z czym coraz więcej sklepów oferuje ją swoim klientom.

Z czego zatem powstaje mąka łubinowa?

Jak sama nazwa wskazuje, mąka ta produkowana jest z bardzo drobno zmielonych nasion łubinu. Produkt ten może powstawać jedynie z konkretnych, słodkich gatunków łubinu (nie może to być np. łubin ogrodowy). Jednak bardziej istotne są jego właściwości.

Właściwości mąki łubinowej

Mąka łubinowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, dużą ilością błonnika oraz wysoką zawartością białka. Idealnie sprawdzi się w dietach typu KETO lub Low Carb. Dodatkowo, niski indeks glikemiczny powoduje, że jest ona doskonałą alternatywą dla osób zmagających się z wysokim poziomem cukru we krwi.

Spożywanie mąki łubinowej wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz pomaga w obniżeniu ciśnienia. Jest idealnym wyborem dla osób aktywnych oraz dbających o zdrowe odżywianie.

Do czego można wykorzystywać mąkę łubinową?

Mąka łubinowa doskonale sprawdza się jako alternatywa dla białej mąki. Jej delikatnie słonawy smak, pozwala wykorzystywać ten produkt nie tylko do słodkich, ale i wytrawnych potraw. Z jej pomocą możesz przygotować domowe pieczywo, gofry, wypieki typu keto, a także inne ciasta czy desery. Mąka łubinowa może być także używana do przyrządzenia makaronów, pierogów czy sosów.

Na naszej stronie bioqlinar.pl znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem Mąki Łubinowej bioQlinar.

Sprawdź!