Zupa z zielonego groszku

SKŁADNIKI:

  • 10 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 1 mała cebula

  • 30 g masła

  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

  • 600 g mrożonego zielonego groszku

  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej kolendry

  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej mięty

  • 1 limonka

  • 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

Krok 1:

Cebulę obrać i posiekać. Imbir obrać i posiekać.

Krok 2:

Na maśle zeszklić cebulę i podsmażyć imbir. Dodać kminek, groszek i zalać bulionem.

Krok 3:

Gdy groszek będzie miękki dodać kolendrę i miętę oraz sok z limonki i błonnik. Całość wystudzić (zupa przez to nie zmieni koloru).

Krok 4:

Zimną zupę zmiksować (można dodatkowo przetrzeć przez sito), ponownie zagotować i dodać jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 5:

Po nalaniu na talerze posypać posiekanym szczypiorkiem.