sos śliwkowy

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 250 g śliwek suszonych

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka posiekanej mięty

  • 30 ml brandy

Krok 1:

Śliwki namoczyć w małej ilości wody na kilka godzin. Następnie rozgotować w tej samej wodzie i przetrzeć lub zmiksować.

Krok 2:

Dodać błonnik i cynamon. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę gorącej wody.

Krok 3:

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę. Ostudzić.

Aby smak sosu był bardziej wyraźny i szlachetny można dodać brandy. Sos dobrze komponuje się z pieczonym mięsem podawanym na zimno lub ciepło.