Musztarda miodowa

SKŁADNIKI (2 słoiczki):

  • 100 g mąki z gorczycy bioQlinar

  • 120 g octu jabłkowego

  • 60 ml oleju

  • 60 g wody

  • 60 ml miodu o wyraźnym smaku

  • 3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

Krok 1:

Do miski wsyp mąkę z gorczycy, zalej octem i przegotowaną wodą. Wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i zrób w niej kilka otworów. Zostaw na całą dobę w ciemnym miejscu, ale nie wstawiaj do lodówki.

Krok 2:

Gdy mąka z gorczycy spęcznieje, dodaj pozostałe składniki i zacznij miksować ręcznym blenderem lub ucieraj w dużym moździerzu. Dopraw miodem wedle uznania.

Krok 3:

Przełóż do słoików i wstaw do lodówki.

Rada Szefa:

Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak użyj więcej wody i oleju. Smak musztardy wzmocni się jeszcze po kilku dniach.
Ten przepis to tylko baza. Jeśli chcesz uzyskać inne smaki baw się w kreatora – dodawaj suszonych ziół, chrzanu, powideł, suszonych pomidorów.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.