SKŁADNIKI (2 słoiczki):
100 g mąki z gorczycy bioQlinar
120 g octu jabłkowego
60 ml oleju
60 g wody
60 ml miodu o wyraźnym smaku
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Krok 1:
Do miski wsyp mąkę z gorczycy, zalej octem i przegotowaną wodą. Wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i zrób w niej kilka otworów. Zostaw na całą dobę w ciemnym miejscu, ale nie wstawiaj do lodówki.
Krok 2:
Gdy mąka z gorczycy spęcznieje, dodaj pozostałe składniki i zacznij miksować ręcznym blenderem lub ucieraj w dużym moździerzu. Dopraw miodem wedle uznania.
Krok 3:
Przełóż do słoików i wstaw do lodówki.
Rada Szefa:
Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak użyj więcej wody i oleju. Smak musztardy wzmocni się jeszcze po kilku dniach.
Ten przepis to tylko baza. Jeśli chcesz uzyskać inne smaki baw się w kreatora – dodawaj suszonych ziół, chrzanu, powideł, suszonych pomidorów.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.