SKŁADNIKI:
2 kg dyni piżmowej
40 g soku z cytryny
30 g sosu sojowego
30 g suszonych pomidorów
40 g masła orzechowego bez oleju palmowego
20 g błonnika jabłkowego bioQlinar
5 g imbiru mielonego
50 g czerwonej cebuli
10 g sosu sambal oelek
jeden pęczek natki pietruszki lub pęczek kolendry
sól
olej
Krok 1:
Dynię opłucz i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 40 minut.
Krok 2:
Gdy dynia się upiecze zdejmij z niej skórę (zejdzie łatwo bo dynia będzie miękka).
Krok 3:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż zmięknie. Dodaj posiekaną pietruszkę lub kolendrę i jeszcze chwilę podsmaż. Ostudź.
Krok 4:
Dynię zmiksuj ręcznym blenderem ze wszystkimi przyprawami i masłem orzechowym. Dodaj cebulę z ziołami. Wymieszaj.
Przełóż do słoików.
Rada Szefa:
Pastę przechowuj w lodówce. Będzie dobra kilka dni. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak dodaj więcej imbiru i sosu sambal. Zamiast sosu możesz użyć świeżą papryczkę chilli bardzo drobno posiekaną.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.