Pasta dyniowa

SKŁADNIKI:

  • 2 kg dyni piżmowej

  • 40 g soku z cytryny

  • 30 g sosu sojowego

  • 30 g suszonych pomidorów

  • 40 g masła orzechowego bez oleju palmowego

  • 20 g błonnika jabłkowego bioQlinar

  • 5 g imbiru mielonego

  • 50 g czerwonej cebuli

  • 10 g sosu sambal oelek

  • jeden pęczek natki pietruszki lub pęczek kolendry

  • sól

  • olej

Krok 1:

Dynię opłucz i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na około 40 minut.

Krok 2:

Gdy dynia się upiecze zdejmij z niej skórę (zejdzie łatwo bo dynia będzie miękka).

Krok 3:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż zmięknie. Dodaj posiekaną pietruszkę lub kolendrę i jeszcze chwilę podsmaż. Ostudź.

Krok 4:

Dynię zmiksuj ręcznym blenderem ze wszystkimi przyprawami i masłem orzechowym. Dodaj cebulę z ziołami. Wymieszaj.
Przełóż do słoików.

Rada Szefa:

Pastę przechowuj w lodówce. Będzie dobra kilka dni. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak dodaj więcej imbiru i sosu sambal. Zamiast sosu możesz użyć świeżą papryczkę chilli bardzo drobno posiekaną.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.