Chleb podróżnika

SKŁADNIKI (ok. 20 małych porcji):

  • 400 g mąki lnianej pełnotłustej bioQlinar

  • 50 g mąki łubinowej bioQlinar

  • 20 g błonnika gryczanego bioQlinar

  • 350 g wody

  • 10 g soli

Krok 1:

Suche składniki odważ i umieść w sporej misce. Wymieszaj. Zalej wodą i zagnieć ciasto. Ciasto musi być kleiste, ale nie rzadkie. A gdy będzie zbyt twarde dodaj jeszcze odrobinę wody.

Krok 2:

Gdy już zagnieciesz ciasto w plastyczną kulę i chwilę wyrobisz, rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości ok. 12 mm. Pokrój placek na prostokąciki (krakersy), a w każdym zrób nakłucie widelcem.

Krok 3:

Rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem i upiecz po 20 minut z każdej strony w temperaturze 200°C. Jeśli „krakersy” nadal są miękkie, zmniejsz temperaturę do 60°C i piecz kolejne 40 minut.

Rada Szefa:

Gdy wybierasz się na wakacje, na wędrówkę, pod namiot, na żagle lub kamperem, krakersy będą doskonałym dodatkiem do Twoich dań. Rozgotowane w mleku z dodatkiem bakalii i owoców dadzą pożywne śniadanie, pokruszone i wrzucone do zupy – zagęszczą ją.

Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.