SKŁADNIKI (ok. 20 małych porcji):
400 g mąki lnianej pełnotłustej bioQlinar
50 g mąki łubinowej bioQlinar
20 g błonnika gryczanego bioQlinar
350 g wody
10 g soli
Krok 1:
Suche składniki odważ i umieść w sporej misce. Wymieszaj. Zalej wodą i zagnieć ciasto. Ciasto musi być kleiste, ale nie rzadkie. A gdy będzie zbyt twarde dodaj jeszcze odrobinę wody.
Krok 2:
Gdy już zagnieciesz ciasto w plastyczną kulę i chwilę wyrobisz, rozwałkuj je na prostokątny placek o grubości ok. 12 mm. Pokrój placek na prostokąciki (krakersy), a w każdym zrób nakłucie widelcem.
Krok 3:
Rozłóż na blaszkę wyłożoną papierem i upiecz po 20 minut z każdej strony w temperaturze 200°C. Jeśli „krakersy” nadal są miękkie, zmniejsz temperaturę do 60°C i piecz kolejne 40 minut.
Rada Szefa:
Gdy wybierasz się na wakacje, na wędrówkę, pod namiot, na żagle lub kamperem, krakersy będą doskonałym dodatkiem do Twoich dań. Rozgotowane w mleku z dodatkiem bakalii i owoców dadzą pożywne śniadanie, pokruszone i wrzucone do zupy – zagęszczą ją.
Wszystkie produkty bioQlinar użyte w przepisie znajdziesz tutaj.