5 czerwca, 2023

Mąka łubinowa — co to jest i jakie ma właściwości?

Jednym z produktów, które w ostatnim czasie zdobywają coraz większą popularność, jest mąka łubinowa. Ta popularność może wynikać między innymi z potrzeby wielu osób do zmiany nawyków żywieniowych. Fani zdrowego odżywiania upatrują bowiem w mące łubinowej alternatywę dla tradycyjnych mąk kukurydzianych oraz pszennych, które alergizują wiele osób. Czym właściwie jest mąka łubinowa, a także jakie może mieć właściwości? W tym wpisie postaramy się Ci nieco przybliżyć ten produkt.

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych mąk?

Jak najbardziej! Mąka jest ceniona przez wiele osób ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wszystko przez zawartość ważnych składników odżywczych — na przykład białka, które może stanowić  stanowić nawet 25% całej masy. Tak duże ilości tego składnika, mąka łubinowa zawdzięcza roślinie strączkowej, z której to powstaje. Mowa rzecz jasna o łubinie — roślinę tą z powodzeniem można dodawać do zup czy sosów, świetnie współgra z daniami mięsnymi. Z kolei powstająca z łubinu mąka to świetna alternatywa dla mąk tradycyjnych także ze względu na swój wpływ na nasz organizm. Może ona bowiem poprawiać przemianę materii, pozytywnie wpływać na metabolizm oraz przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Zawarte w mące łubinowej spore zawartości błonnika pokarmowego mogą dobrze działać także na nasz układ trawienny – zapobieganie zaparciom czy wzdęciom to tylko niektóre z pozytywnych aspektów włączenia mąki łubinowej do codziennej diety.

Pysznie…

… i zdrowo! Mąka łubinowa to produkt bardzo chętnie wybierany przez osoby na diecie ketogenicznej czy diabetyków. Każdy z nas, bez względu na upodobania czy zalecenia żywieniowe, kocha pyszne potrawy. Mąka łubinowa z pewnością świetnie się nadaje do ich wykonania! Z jej pomocą zrobisz pyszne keto gofry, naleśniki czy placuszki, a nawet upieczesz ciasta o nietuzinkowym smaku. Dla wszystkich fanów kuchni włoskiej także mamy świetną informację — zdrowa pizza na cieście z mąki łubinowej czy różnorodne makarony z jej użyciem smakują wyśmienicie! Mąka łubinowa to także znakomity dodatek do zup czy sosów — koniecznie wypróbuj tego typu przepisy już dziś!