W obecnych czasach coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Ta choroba metaboliczna staje się coraz powszechniejsza na całym świecie. Osoby na nią cierpiące są zmuszone do skrupulatnego kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Stała kontrola tego parametru jest niezbędna do uniknięcia niebezpiecznych dla zdrowia i życia powikłań. Każda osoba cierpiąca na cukrzyce doskonale wie, że jednym z kluczowych elementów w utrzymaniu zdrowia jest oczywiście właściwa dieta. Wybór odpowiednich produktów spożywczych to istotna kwestia, a szukanie wartościowych alternatyw dla tradycyjnych i dobrze znanych elementów potraw może przynieść dużo korzyści. Jedną z takich alternatyw jest między innymi mąka łubinowa. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak wpływa ona na poziom glukozy we krwi.
Czym jest mąka łubinowa?
Mąka łubinowa powstaje z łubinu, czyli rośliny strączkowej, która jest bogata w białko. Mąka łubinowa, odwrotnie do tradycyjnej charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym. Parametr ten to dla nas informacja jak szybko i jak bardzo po spożyciu danego pokarmu wzrośnie poziom glukozy w naszej krwi. Im więc większy indeks glikemiczny, tym szybciej i wyżej wzrośnie poziom cukru we krwi. Mąka dla cukrzyka, jak i inne produkty żywnościowe powinny więc mieć jak najniższy indeks glikemiczny. Przy cukrzycy bardzo istotne jest świadome podejście do wyboru poszczególnych potraw i ich składników.
Mąka łubinowa — dobry wybór dla cukrzyków?
Odpowiadając na pytanie o to, jaka mąka dla cukrzyka będzie najlepsza nie sposób nie wspomnieć o mące łubinowej. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, najistotniejszą kwestią dla diabetyków powinien być niski indeks glikemiczny poszczególnych produktów żywnościowych. Stabilizacja poziomu cukry we krwi jest możliwa między innymi dzięki właściwej diecie. Ta powinna być bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym. Z pewnością mąka łubinowa daje w tej kwestii wiele możliwości, ponieważ można z jej pomocą zagęszczać zupy, sosy, a także piec smaczne i zdrowe ciasta czy desery.
Błonnik jest ważnym elementem
Wybierając produkty żywnościowe przy cukrzycy, warto także zwrócić uwagę na zawarty w nich błonnik. Element ten pomaga zwalniać wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Mąka łubinowa jest bogata w błonnik, dlatego osoby z cukrzycą powinny się jej przyjrzeć nieco bliżej. Świadome podejście do żywienia przy cukrzycy to bardzo istotna kwestia, która pomaga ograniczyć niebezpieczne powikłania.