SKŁADNIKI:
10 g błonnika jabłkowego bioQlinar
1 mała cebula
30 g masła
1/4 łyżeczki mielonego kminku
600 g mrożonego zielonego groszku
1/4 filiżanki posiekanej świeżej kolendry
1/4 filiżanki posiekanej świeżej mięty
1 limonka
2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Krok 1:
Cebulę obrać i posiekać. Imbir obrać i posiekać.
Krok 2:
Na maśle zeszklić cebulę i podsmażyć imbir. Dodać kminek, groszek i zalać bulionem.
Krok 3:
Gdy groszek będzie miękki dodać kolendrę i miętę oraz sok z limonki i błonnik. Całość wystudzić (zupa przez to nie zmieni koloru).
Krok 4:
Zimną zupę zmiksować (można dodatkowo przetrzeć przez sito), ponownie zagotować i dodać jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5:
Po nalaniu na talerze posypać posiekanym szczypiorkiem.